Herbeluister hier het laatste weerpraatje met onze weerman Tometeo:


Foto Tometeo

Het is vrijdag 8 december, goeiemorgen, welkom

→ Dit weerpraatje wordt u aangeboden door Toneelvereniging Rap van Tong uit Roeselare.

Het sneeuwt in de noordelijke helft van Nederland. Alles wat ten noorden van de lijn Amsterdam-Arnhem ligt, krijgt een sneeuwdek. In Groningen gaat het om zware sneeuwval en dat in een straal van ruim 50 km. Ook Duitsland krijgt sneeuw, in de buurt van Gerolstein sneeuwt het goed door, waardoor ook het uiterste oosten van ons land verse sneeuw krijgt.

Ik deed om 3.55 uur mijn eerste waarnemingen en botste op een betrokken hemel en 4,3 graden. Het lag nat, want er viel wat neerslag de afgelopen nacht. Die regen kwam binnen iets over 23.00 uur gisteravond en viel dan buiig tot rond 1.30 uur.

Wie buiten iets te doen heeft profiteert daar maar beter van, want het wordt een droge vrijdag. Starten doen we met een dik pak wolken en die zullen waarschijnlijk het grootste deel van de voormiddag opeisen. Dat wolkendek breekt dan wat en dus krijgt de zon nu en dan een kans om even wat energie door te stralen, maar dat dit een moeilijke bevalling wordt, is een feit. Als ik van het weermodel de 30 verschillende berekeningen in een grafiek zie (de pluimverwachting), dan stel ik vast dat we in een een opwelling van warmte zitten, want de komende dagen ligt de gemiddelde temperatuur 4 graden hoger dan het klimatologisch normaal en dat is alles behalve logisch, laat staan normaal. Vandaag wordt de maximale temperatuur 10 à 11 graden. Vanuit het ZZW tot soms even het ZW waait er een matige wind aan 15-20 kmu, u zal er wel het vlagerige karakter moeten bijnemen, die geven u soms een schouderklopje tot 40 kmu.

Vanavond komen er, bij de vele wolken die er al zijn, hoge wolkensluiers bij, ik noem ze graag de verkenners van het spel, want achter die sluiers komen er nog meer wolken en die roeptoeteren dat het occlusiefront eraan komt.

Toch houden we het vannacht nog droog met nog een graad of 6.

Morgen moet u niet teveel buitenplannen opstellen, want het gaat regenen al van in de ochtend. De wekelijkse marktdag valt in het water en dus bent u letterlijk “van alle markten thuis”, tenzij u de regen trotseert. Ik verwacht regen tot tegen de vooravond. Een tip voor de marktkramers: leg uw luifels, tent of kraam goed vast, want er komt behoorlijk wat wind uit het doosje. Vanuit het zuiden, 30-35 kmu, rukwinden tot 55 kmu, tegen de middag kan dat al 60 kmu worden. Vanaf de middag trekt de wind dan nog meer aan en komen er rukwinden tot 75 kmu, een enkele berekening houdt zelfs 80 kmu achter de hand. Morgen wordt het heel zacht, 12 graden.

Zaterdagnacht: zwaarbewolkt, maar droog en nog steeds heel veel wind, het koelt af naar 8 graden.

Zondag pakt uit met zon, maar tegen de middag moet die het loodje leggen, want daar komen de wolken weer met buien en wordt het 11 graden met de hele dag een vrij krachtige ZW’er met harde windvlagen tot 50 kmu, ’s avonds tot 60 kmu.

Tom Dutoit voor TOMeteo© en De Weerman Meteoconsulting© - 8/12/2023 – Weerpraatje 3916

afbeeldingen/Schermafbeelding 2023-12-08 052713.pngafbeeldingen/Schermafbeelding 2023-12-08 052731.pngafbeeldingen/Schermafbeelding 2023-12-08 052744.pngafbeeldingen/Schermafbeelding 2023-12-08 052756.pngafbeeldingen/Schermafbeelding 2023-12-08 052848.png