Nieuws

De Schakel wordt sneltestcentrum voor leerlingen

Leerlingen die in Waregem school lopen krijgen vanaf volgende week een sneltest als ze in contact zijn gekomen met een besmette covid-patiënt. Wie zo’n contact had moet tien dagen in quarantaine, en krijgt pas na zeven dagen een test. Ondertussen loopt een zogenaamde verspreider nog rond. Dat is kostbare tijd die verloren gaat.

Vrijwilligers van het Rode Kruis gaan de testen afnemen in De Schakel. Dat wordt een sneltestcentrum. Hoogrisicocontacten worden nu actief opgespoord, en uitgenodigd voor een sneltest.

Eigen contactopsporing

“De CLB’s hebben een eigen systeem van contactopsporing opgebouwd voor ons onderwijs,” zegt schepen Jo Neirynck. “Als een leerling besmet is met COVID-19, dan brengen de CLB’s alle hoogrisicocontacten in kaart. De hoogrisicocontacten gaan uit voorzorg 10 dagen in quarantaine, maar worden pas op dag 7 getest met een PCR-test. Het CLB zal de geteste personen op de hoogte brengen van het resultaat van de sneltest. Als het resultaat positief is, dan kan het CLB het contactonderzoek meteen uitbreiden: dat is dé manier om clusterbesmettingen tijdig in te dijken.”

Als het resultaat negatief is, dan blijft het hoogrisicocontact uit voorzorg toch in quarantaine. Op dag 7 van de quarantaine wordt er dan een PCR-test afgenomen en alleen als die ook negatief is, dan kunnen de betrokkenen terug naar school.