“Scholen open? Denk ook aan mentaal aspect” (directrice De Kleine Wereld)

“Bij de heropening van de scholen is het mentale aspect van de kinderen vergeten.” Dat zegt Mien Desmet, de directrice van De Kleine Wereld in Waregem.

“Het geven van een schouderklopje, de vele knuffels die we in niet-coronatijden mogen geven en ontvangen, een aai over de bol,” zegt Desmet. “Voor ons medewerkers en kinderen zo’n cruciaal onderdeel van de interactie. “

Veiligheid valt weg

“De rondes waarin kinderen gezellig bij elkaar in een kring verhalen vertellen, luisteren naar elkaar, ateliers waarin de oudere kinderen zorgen voor de kleintjes, een lachje van een begeleider als je je wat onzeker voelt, een helpende hand bij het springen van de ene naar de andere boomstam op de weide: die veiligheid valt weg. Dat vertrouwen, die basisvoorwaarde is er op dit moment niet.”

Aandacht voor mentaal welzijn?

In veel scholen zullen er allicht geen proefwerken zijn. “Nee, ik lig niet wakker van het afnemen van eindtoetsen voor de lagere school. “Ik lig wakker van het niet kunnen voldoen aan de belangrijkste basisvoorwaarde om te komen tot leren. Mag er alsjeblieft aandacht zijn voor het mentale welzijn voor de kinderen, hun ouders en de medewerkers van de school?